Sarcina este o perioada in
care ar trebui sa acordati o atentie sporita dietei si stilului de viata. O
alimentatie echilibrata contribuie la sanatatea mamei, cat si a fatului, furnizand
elementele nutritive necesare cresterii si dezvoltarii intrauterine. Fiecare
nutrient este important, asadar trebuie sa consumati alimente sanatoase, din
toate grupele de alimente.
Fructele si legumele contin
vitamine, minerale, potasiu si fier. Acidul folic, care face parte din
complexul vitaminelor B, este esential pe tot parcursul sarcinii, contribuind
la formarea celulelor sanatoase, cu un rol important in prevenirea anomaliilor
sistemului nervos si al coloanei vertebrale la fat. Cu toate ca acidul folic se
gaseste in unele legume si fructe, precum broccoli, spanac, portocale sau
banane, trebuie sa stiti ca organismul absoarbe mai usor acidul folic sintetic
decat pe cel natural. Fiind o substanta hidrosolubila, acidul folic nu ramane
prea mult timp in corp, asa ca - pentru o actiune eficienta - ar trebui luat zilnic.
Puteti incerca gama Elevit - care contine niveluri combinate de acid folic, fier
si iod - care va va ajuta sa acumulati substantele nutritive esentiale pentru
dezvoltarea sanatoasa intrauterina a copilului.
Alimentele cu carbohidrati
reprezinta principala sursa de energie a organismului. Puteti consuma paine,
orez, paste fainoase, cereale si cartofi, care va vor furniza proteine, fibre,
vitamine si saruri minerale. Daca nu sunt combinate cu grasimi, nu exista
riscul sa va ingrasati de la ele, avand in schimb numeroase beneficii. De
exemplu, fibrele din painea integrala sau din cereale contribuie la prevenirea
constipatiei si a altor tulburari intestinale, iar cartofii pot combate anemia,
fiind o sursa excelenta de vitamina C.
Lactatele va asigura
necesarul de calciu, precum si de proteine, vitamina A si Magneziu. Calciul
este extrem de important in timpul sarcinii, contribuind la formarea oaselor si
a dintilor fatului. Daca mama nu are un aport suficient pe parcursul sarcinii,
fatul va incerca sa-si ia calciul din organismul matern. Acest lucru duce la un
deficit de calciu, care favorizeaza aparitia crampelor musculare la gravida si
creste riscul de osteoporoza.
Carnea, pestele si ouale
furnizeaza proteine, Fier si Zinc. Fierul formeaza celulele rosii ale sangelui,
care au rolul de a transporta oxigenul catre toate tesuturile din organism si catre
fatul in dezvoltare. Deficitul poate determina anemie, astenie, paloare si
dificultati in respiratie. Fierul din sursele animale se absoarbe mult mai bine
decat cel din surse vegetale, mai ales daca dieta contine si alimente bogate in
vitamina C. Zincul are un rol important pentru organism, fiind necesar pentru
dezvoltarea oaselor, creierului si a sistemului nervos fetal.
In plus, hidratati-va
corespunzator! In timpul sarcinii, aveti nevoie de cel putin 2 litri de lichide
pe zi, care pot fi asigurati prin consumul de apa, lapte, sucuri de fructe sau
legume proaspete, neindulcite. Bauturile alcoolice sunt complet interzise,
deoarece cresc riscul unor deficiente fizice si mentale la copil. Pe parcursul
sarcinii ar trebui sa eliminati cafeaua sau alte bauturi care contin cofeina.
Punand bazele unei
sarcini sanatoase ii veti asigura bebelusului toate substantele nutritive de
care are nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu